Maramureșul este de-a dreptul un colț de rai, fiind o regiune bogată în atracții turistice. Varietatea obiectivelor naturale și antropice, peisajele extraordinare, istoria impresionantă, obiceiurile și tradițiile, meșteșugurile, portul popular, dansurile și toate activitățile care se pot realiza în Maramureș, pun la dispoziția turiștilor o experiență unică, o experiență care pare că transcende timpul.
Agenția noastră dorește să vină cu o completare la ceea ce oferă turismul tradițional din Maramureș. De aceea noi dorim să vă oferim o călătorie pentru a descoperi cât mai mult din obiectivele turistice antropice cât și cele naturale. Așadar vă vom prezenta o parte dintre ele și excursiile pe care le puteți face în Maramureș împreună cu noi.
Împreună putem organiza excursii, drumeții în funcție de dorințele dumneavoastră, de timp, distanță și vreme.
Vă asigurăm consultanță turistică non-stop!
Unul dintre cele mai importante muzee din România este chiar Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței.
Fosta închisoare a devenit primul memorial din lume, memorial dedicat victimelor comunismului. Fiecare celulă a fost transformată într-o sală de muzeu unde pot fi observate detaliile, informațiile malformației politice care a generat suferința și moartea atât în interiorul zidurilor cât și în exteriorul acestora.
Strada Corneliu Coposu 4, Sighetu Marmației
Mănăstirea Bârsana poate fi asemuită cu un colț de rai, fiind situată într-un cadru natural de poveste, înconjurată de coline și păduri.
Este una dintre cele mai înalte construcții din lemn la nivel mondial. Există și câteva legende țesute în jurul acestui obiectiv religios, iar una dintre cele mai vehiculate ar fi cea care evidențiază activitatea meșterilor. Meșterii care au lucrat la mănăstire au avut diverse incidente în timpul activității, unii fatale, alții destul de grave.
Trecând peste legenda acestor jertfe, Mănăstirea Bârsana este cunoscută pentru hrana spirituală pe care o oferă, pentru frumusețea peisagistică, fiind vizitată de sute de credincioși.
Cimitirul vesel este unul dintre cele mai interesante cimitire din lume, deoarece moartea este luată oarecum în glumă. Pe fiecare cruce se află o imagine pictată care reprezintă o parte semnificativă din viața celui decedat, iar sub aceasta se află o poezie, câteva versuri amuzante despre viața decedatului.
Crucile realizate din lemn de stejar sunt albastre, culoarea devenind un simbol al satului "Albastru de Săpânța". Acest cimitir uimește tocmai prin felul în care localnicii se raportează la moarte.
Săpânța 437305
Mocănița este ultimul tren forestier cu aburi din Europa (Vișeu de Sus). Este transportul care te poate strecura prin peisaje de munte inaccesibile mașinilor.
Scopul inițial al Mocăniței era de a transporta lemnele din pădurea din Parcul Național Munții Maramureșului. Din 1932 până în prezent funcționează fără oprire, însă din anul 2000 trenului i-a fost atribuit un scop turistic.
Mocănița este una dintre ultimele locomotive forestiere cu aburi din lume, ceea ce o face chiar foarte cunoscută, iar experiența autentică și aerul curat al muntelui cucerește instant.
Vișeu de Sus
Cascada Cailor este un obiectiv natural deosebit, iar numele provine chiar de la o legendă. Legenda spune că existau niște păsuni foarte bogate, fapt care le-a oferit localnicilor posibilitatea de a-și ține caii și oile în timpul verii acolo. Urșii reprezentau un pericol pentru animale, astfel că într-o zi au început să îi atace, iar caii fiind încolțiți la marginea prăpastiei, au căzut în hâu.
Așadar, legenda spune că din lacrimile păstorilor care au plâns după animalele pierdute s-ar fi format cascada.
Borșa
Mănăstirea Sf. Ana Rohia din Țara Lăpușului este așezată într-un cadru pitoresc, în mijlocul unei păduri de stejar și de fag. Mănăstirea este locul perfect pentru cei care își caută liniștea sufletească și pentru cei care sunt iubitori de natură și de frumos.
Mănăstirea Rohia are o poveste deosebită care este legată de preotul ortodox Nicolae Gherman (1877-1959), care zidise mănăstirea în memoria fiicei sale, pe care a pierdut-o la vârsta de numai 10 anișori. Copila îi apărea în vis tatălui ei, rugându-l să construiască "o casă Maicii Domnului" în Dealul Viei din hotarul Rohiei.
Aleea Mănăstirii 18, Rohia 435612
Muzeul Satului Maramureșean, deschis în 1981, grupează o colecție de case specifice zonei Maramureșului. În cadrul muzeului sunt restaurate și conservate cele mai valoroase monumente de arhitectură populară din România, iar casele și și gospodăriile sunt grupate pe principalele subzone ale Maramureșului istoric.
Strada Muzeului 1, Sighetu Marmației 435500
Cea mai înaltă construcție de lemn din Europa
Istoria Mănăstirii Săpânța Peri datează încă din secolul al XVIII-lea. Boierii satului de atunci au cumpărat fiecare o carte sfântă pe care au donat-o tocmai cu gândul că într-o zi vor avea o mănăstire în satul lor.
Însă până în secolul XX nu a fost așa, dar lucrurile s-au schimbat la inițiativa părintelui paroh Grigore Luțai. Părintele a reușit să îndeplinească o dorință veche de peste 200 de ani.
Mănăstirea Săpânța Peri este una dintre cele mai înalte biserici de lemn din lume, având 78 de metri înălțime, iar construcțiile au început în anul 1997 și au fost finalizate în anul 2003.
Comuna Săpânța, nr. 85, 437305
Unicul muzeu din țară dedicat femeii
Într-o fostă gospodărie țărănească funcționează un muzeu, Muzeul Țărăncii Române din Dragomirești, care s-a născut tocmai din dorința de a aduce un omagiu femeii pentru rolul important al acesteia în dezvoltarea vieții umane, în societate, femeia fiind un stâlp de bază atât în păstrarea credinței, tradițiilor, obiceiurilor sau a portului popular precum și a altor virtuți. Acest muzeu este singurul din țară închinat țărăncii române.
În cadrul muzeului sunt diverse obiecte, elemente decorative și o sumedenie de povești care prezintă ocupațiile femeilor din trecut, mituri, legende. Toate acestea creează un cadru autentic care are puterea de a transpune în trecut omul și de a-l readuce în prezent prin concluzionarea faptului că femeia a deținut și deține un rol extrem de important în societate și în familie.
Una dintre legende este țesută în jurul fusului cu țurgalău. Iar aceasta spune că un băiat își dorea foarte mult să obțină iubirea unei fete, astfel că îi dăruise acest țurgalău, spunându-i că dacă va găsi piesa care odată scoasă din fus îl va destrăma, ei se vor despărți. Fata nu a găsit piesa, dar s-a îndrăgostit de băiat și au rămas împreună.
Alte legende, povești pot fi auzite la acest muzeu, unde autenticitatea predomină, iar locul este fermecător și poate fi asemuit cu o călătorie în timp.
Strada 1 Decembrie 1918 103, Dragomirești